Let's peel some lemons!

       


Η μυρωδιά αναζωογονητική, η γεύση ερεθιστική και το χρώμα που σου μεταφέρει όλη την ενέργεια μιας ανοιξιάτικης βόλτας στο δάσος....ναι ήμουν από τα παιδιά που προτιμούσαν τις καραμέλες λεμόνι! (καθώς και τις μαύρες για τους καπνιστές (!) - άραγε υπάρχουν ακόμη αυτές;)

Το λεμονάκι λοιπόν το υπεραγαπώ...μεγαλώνοντας άρχισα να εκτιμώ όλες του τις εκδοχές. Από το φρεσκοστημένο άρτυμα πάνω σε λαχταριστά μπαρμπουνάκια στην ψαροταβέρνα μέχρι την υπέροχα γλυκόξινη αίσθηση που αφήνει στο στόμα το αφράτο macaron. Κέικ λεμόνι, lemon pie, lemon creme custard, σπιτική λεμονάδα αρωματισμένη  με δυόσμο, κοτόπουλο μαγειρεμένο με λεμόνια confit....κι η λίστα είναι ατελείωτη! 

Το καλύτερό μου όμως λεμονοπαρασκεύασμα το συνάντησα πριν - εεε χμμ - λίγα χρόνια σε ένα οικογενειακό κάλεσμα όπου στο τέλος του γεύματος αντί για το παραδοσιακό ελληνικό καφεδάκι η οικοδέσποινα μας πρότεινε ένα κατακίτρινο γλυκό ποτό. Ήμουν μικρή αλλά όχι τόσο ώστε να μη μου επιτραπεί η δοκιμή...."Λέγεται limoncello, είναι χωνευτικό μας το έφεραν από την Ιταλία κάποιοι φίλοι".....ΜΜΜΜΜ! Υπέροχο.....

Κι από τότε το λάτρεψα. Κι όπου το έβρισκα το τιμούσα δεόντως.....οπότε φανταστείτε τη χαρά μου όταν, πολύ αργότερα, απέκτησα θείο εκ Φλωρεντίας ορμώμενο με φοβερό ταλέντο στα τραπεζώματα! Τα οποία πάντα καταλήγουν με το χειροποίητο limoncello του...από το οποίο συνήθως έχουμε κι ένα μπουκάλι δώρο για το σπίτι μας...

Η αλήθεια είναι ότι βολεύτηκα με το να έχω έτοιμο το limoncello μου από τον Lapo και δεν είχα μπει στη διαδικασία να ασχοληθώ να το φτιάξω μόνη μου...αφήστε που στη φαντασία μου η παρασκευή του φάνταζε δύσκολη και εξαιρετικά χρονοβόρα ( νόμιζα ότι είχε χυμό λεμόνι μέσα - άσχετη όμως! )

Την τελευταία φορά όμως που συναντηθήκαμε αποφάσισα να ρωτήσω.....

" Τι; Το limoncello; Ω μα είναι Π Α Ν Ε Υ Κ Ο Λ Ο !!! "

Μπλοκάκι, μολύβι έτοιμα - πάντα όμως το κουβαλάω το σημειωματάριο - τι εμμονή κι αυτή ! - έτσι καταγράφηκε η συνταγή για το αυθεντικό ιταλικό limoncello. Που όντως είναι πανεύκολη...

Τα μόνα συστατικά που χρειάζεστε, εκτός από το αλκοόλ, είναι:

λεμονόφλουδες... 


και ζάχαρη...


Για την ακρίβεια:

  • 500 gr οινόπνευμα ποτοποιίας 95 βαθμών
  • τη φλούδα από 6 - 7 ακέρωτα λεμόνια 
  • 300 gr ζάχαρη και 1500 gr νερό για το σιρόπι



Τοποθετούμε το οινόπνευμα μαζί με τις φλούδες σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς και ανακινούμε καλά.


Στη συνέχεια τοποθετούμε το βάζο σε δροσερό και σκιερό σημείο στην κουζίνα και ...σχεδόν το ξεχνάμε για δύο εβδομάδες!!


Μετά από δύο εβδομάδες ετοιμάζουμε το σιρόπι ανακατεύοντας τη ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το αναμιγνύουμε με το μίγμα του λεμονιού και έτοιμο!! 


Είναι υπέροχο αφού το παγώσετε λίγο αλλά εγώ δεν αντιστάθηκα στην ευωδιά και δοκίμασα αμέσως.....











Λοιπόν άντε τι περιμένετε; Οι λεμονιές είναι παντού ακόμα φορτωμένες...ευκαιρία για να φτιάξουμε αποθέματα γιατί το καλοκαίρι προμηνύεται εξαιρετικά ζεστό φέτος. Ας έχουμε φυλαγμένη λίγη ανοιξιάτικη δροσιά, τι λέτε;


Salute!

❤️

Tips :

  • Για το ξεφλούδισμα χρησιμοποιείστε αποφλοιωτή έτσι ώστε η φλούδα να περιέχει όσο το δυνατό λιγότερη από τη λευκή σάρκα που πικρίζει.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι κόκκους πράσινου πιπεριού για μια λίγο πιο σπιρτόζα εκδοχή.
  • Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων καλό είναι πότε πότε να ανακινούμε το βάζο ώστε να διευκολυνθεί η εκχύλιση.

Comments