The night I met Marina...



Ατμόσφαιρα εμπλουτισμένη από μια διάθεση πειραματισμού και αλληλεπίδρασης, ετερόκλητοι άνθρωποι βηματίζουν - άλλοι νωχελικά άλλοι ανυπόμονα - χρώματα, ήχοι, υφές, σκέψεις....ήταν μια μαγευτική βραδιά στη Στέγη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...Η Marina Abramovic αποτελούσε πάντα για μένα μια προσωπικότητα που με μαγνήτιζε αλλά ταυτόχρονα με απωθούσε. Λάτρευα το δυναμισμό και τη δημιουργικότητά της αλλά τρόμαζα από την εμμονική της - έτσι τουλάχιστον θεωρούσα πριν - προσήλωση στο επώδυνο. Γι' αυτό όταν πληροφορήθηκα πως θα επισκευθεί για μια και μόνο βραδιά τη χώρα μας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αποφάσισα πάση θυσία να παρευρευθώ. Κι έτσι φτάνουμε, μετά από αλλαγές στο καθιερωμένο πρόγραμμα της δουλειάς, μια υποβόσκουσα ίωση και δύο DEPON στο στομάχι, στο απόγευμα της περασμένης Παρασκευής!!

Η Στέγη είχε κατακλειστεί από κόσμο, όπως ήταν  αναμενόμενο. Μπήκαμε βιαστικοί - στάθηκα μόνο να τραβήξω το βιντεάκι της performance 2 - Dimensional ( θα το δείτε παρακάτω ) στην κεντρική είσοδο - και καθήσαμε στις θέσεις μας. Στο videowall προβάλλονται εικόνες επισκεπτών από την περίφημη performance της Abramovic στο MoMA Artist is present - μικρό δείγμα από τους 750000 που ήταν συνολικά!! Η συγκεκριμένη performance της έδωσε την ιδέα για το ινστιτούτο της στο Hudson,NYC για το οποίο και θα μας μιλούσε...

Σε λίγο τα φώτα χαμήλωσαν και, μετά από έναν σύντομο πρόλογο, η Marina ανεβαίνει στη σκηνή...Οι 2 περίπου ώρες που ακολούθησαν πέρασαν σα λίγα λεπτά! Μια ψηλή, εντυπωσιακά αεικίνητη και όμορφη γυναίκα - μα είναι δυνατό να κοντεύει τα 70;; - μας εξιστορεί με πάθος το όνειρο της ζωής της και όχι μόνο...το ΜΑΙ.



Γιατί κόκκινo και λευκό; Ο συμβολισμός προέρχεται από την Κίνα - το κόκκινο θηλυκό αίμα και το λευκό αρσενικό σπέρμα δημιουργούν τον κόσμο. Γιατί να δημιουργηθεί ένα ινστιτούτο για performance art; Η τέχνη της performance δεν έχει υλική υπόσταση, οπότε πολύ σημαντική είναι η ενσυναίσθηση του κοινού. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα είδος κάθαρσης - σωματικής και πνευματικής. Πώς θα επιτευχθεί αυτή η κάθαρση;



Η μέθοδος συμπεριλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στην υπομονή και την αυτοσυγκέντρωση - "the most important house to clean is your body"..."you have to create your stamina"...θα πει. Και μετά τις ασκήσεις τι; Αφού κάποιος έχει υποβληθεί σε ...διαχωρισμό του ρυζιού από το σουσάμι (!), έχει εξασκηθεί στην ακινησία, έχει καθαρίσει το νου του από τις σκέψεις σε αίθουσα κρυστάλλων, έχει εστιάσει το βλέμμα σε συγκεκριμένο βασικό χρώμα κ.α., θα είναι έτοιμος να παρακολουθήσει τις performances.





Στιγμιότυπα από τη δουλειά των καλλιτεχνών που θα εκθέτουν στο ινστιτούτο ( ανάμεσά τους και η Pina Bausch ) :








Κι όλα τα παραπάνω μας τα εξηγούσε διανθισμένα από στιγμιότυπα της ζωής της - καλλιτεχνικής και προσωπικής - με έναν τόσο άμεσο και χιουμοριστικό τρόπο...Πώς να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο που απευθύνθηκε σε νευροεπιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσει την αλληλεπίδραση των εγκεφάλων δύο ανθρώπων που κάθονται σιωπηλοί αντικριστά; Ή ταξίδεψε στο Laos ώστε να δουλέψει με παιδιά τα οποία, αφού τα άφησε να παίξουν με πολεμικά παιχνίδια στη συνέχεια τα παρότρυνε να τα κάψουν και να παρατηρήσουν τη σκοτεινιά που αναδύουν; Ή φωτογραφήθηκε απενοχοποιημένη σε καμπάνια για τον οίκο μόδας Givency γιατί...απλά την ευχαριστούσε;! Όπως ανέφερε και η ίδια υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι δημιουργοί και οι ακόλουθοι. Βεβαίως δε χωράει αμφιβολία για το που ανήκει η ίδια...!

Η βραδιά έκλεισε με περιήγηση στους χώρους της Στέγης όπου παρακολουθήσαμε την Performance Night, μια παρουσίαση Βαλκανίων καλλιτεχνών της performance, υπό την επιμέλεια του Zvonimir Dobrovic. Στην performance Αct(i)ng παρευρέθηκε μαζί μας και η ίδια η Abramovic μη διστάζοντας μετά να συγχαρεί τη νεαρή καλλιτέχνιδα!


Make one's way/Bruno Isakovic
Make one's way/Bruno Isacovic
Air doll/Bojana Radulovic
Air doll/Bojana Radulovic
Act(i)ng/Petra Kovacic
Act(i)ng/Petra Kovacic
Act(i)ng/Petra Kovacic


      

Αποχωρίσαμε ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι για την επόμενη επίσκεψη της Αbramovic στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός performance film που θα αφορά τη Μαρία Κάλλας και θα πραγματεύεται 7 διαφορετικούς οπερετικούς θανάτους που βίωσε η διάσημη σοπράνο στο σανίδι καθώς και το δικό της πραγματικό θάνατο. Για το εγχείρημα αυτό θα συνεργαστεί με 7 διαφορετικούς σκηνοθέτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ένας Έλληνας που θα συναντήσει άμεσα στο Λονδίνο - να μαντέψω;;;!

Πολλά φιλιά!

y ❤️

Comments